Bu Konu İçinde Neler Var? →
Aksaray konumu itibariyle birçok medeniyetin uğrak ve geçiş yerlerinden birini oluşturmuştur. Bu geçişler ilde birçok kalıcı izler bırakarak kültürün şekillenmesini sağlamıştır. Bu çeşitlilik ve zenginliğin izlerini, yemek kültüründe de görmek mümkündür. Aksaray yemeklerinde, Doğu Roma ve Bizans esintisi, Arap ve Pers medeniyetlerinin eşsiz damak tadı hissedilir. Hayvancılık, süt ve süt ürünlerinde öncü olan şehrin yemek kültüründe, et ve hamur işleri yaygın olarak görülür. Aksaray mutfağı, Türk tarihi kadar güçlü ve eski medeniyetlere dayanan ayrıcalıklı bir mutfaktır.
Aksaray’da yemek için çok özel konseptli mekânlar bulunur. Geleneksel ve kültürel lezzetlerden oluşan menüler özenle seçilerek hazırlanır. Yemek yeme keyfi, ortamın verdiği ferahlık içinde tüm günün yorgunluğu atarak yaşanır. Aksaray’da yemek kültürü binlerce yıllık süreç içinde önemli birikimlerle zenginleşmiş ve muhteşem bir lezzet şehrine bürünmüştür. Aksaray restoranlarında geleneksel lezzetler bulunur. Rotanız boyunca birçok restoran özel tatlarıyla size eşlik eder.
Bölgenin en iyi Adana Kebap ve Urfa Kebap çeşitleri, yöresel etli ekmek ve geleneksel tatlıları için KMU Kardeşler Mehmet Usta’ya uğramanız gerekir. 1600 metrekarelik otantik konseptinde bulunan lezzetler, birbirinden eşsiz tatlılar, ferah ve geniş ortamda, hızlı ve güler yüzlü personeliyle sunulur. Aksaray’da yaşayanlar için yemek zevki yanında rahatlık, huzur ve ferahlık oluşur. Hızlı ve kaliteli servisle memnuniyet sağlanır.
Türk Mutfağında Kebap
Türk tarihinin gelişimi milattan önce Cilalı Taş Devri’nde Orta Asya’da başlamıştır. Atlı göçebe toplumu buradan üç kıtaya yayılarak gelişimini Anadolu’da devam ettirmektedir. Hayvancılık tek olarak ekonomik geçim ve beslenme şeklini oluşturmuştur. Anadolu’ya yerleşen Türkler burada da hayvancılık ve yaylacılığa devam ederek yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Yiyecekleri saklama şekilleri göçebelik zamanında bulunmuş ve mutfaklara yerleşmiş tekniklerin doğmasına neden olmuştur. Konserve ve fermente yiyecekler, yoğurt mayalama ve et saklama türleri, günümüzde de mutfaklarda temel oluşturan yöntemlerdir.
Keşfederek geliştirdikleri birçok yemek çeşidi, Orta Asya’da, Urallarda ve topraklarımızda enfes lezzetleriyle yaşamaktadır. Ana besin kaynağı olan etin kurutularak ve baharatla pişirilerek saklanma çeşidi, günümüzdeki kebapların temelini oluşturur. Hamurlu ve etli yemekleri, tarımın etkisiyle yaylacı ve köylü Türklerin geliştirdikleri ikinci mutfak kültürünü oluşturur. Oğuzlar kuzu ve oğlak etine söğüş adını vermişlerdir. Günümüzdeki Söğüş kelimesinin tarihsel kökeninin buradan geldiğini anlıyoruz. Selçuklu zamanında kebap adı biryan olarak kullanılıyordu.
Anadolu’da geçmiş dönemlerde kebap 3 şekilde gelişmiştir. Kuyu kebabı, tandır kebabı ve çevirme kebap türleri.
Sümer dilinden gelen kebap, közlemek anlamına gelen kabuba kelimesinden türemiştir. Arap kökenli kebap ise pişirilmiş, kızartılmış anlamında kullanılır ve sulu et yemekleri de bu gruba girer. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde Orta Asya’da görülen Lüle Kebabının, günümüzdeki döner kebabının temeli olduğu düşünülür. Osmanlı saray mutfağında kebap kültürü yok denmesi yanlış bir inanıştır. Fatih Sultan Mehmet döneminde, kuzu etinin şişe dizilerek pişirilen Süd Kebabı olduğu bilinir. Anadolu’da ise defne ve patlıcan saplarına geçirilen etlerin ateşte pişirildiği görülmüştür.
Anadolu’nun her bölgesinde yöntem ve içerikleri farklılıklar gösterse de kebap kültürü yaygındır. İki bıçak arasında veya zırhlarda ezilen etler, baharatla tatlandırılarak köz ateşte pişirilir. Kıyma şekline dönen et biber ve salçayla avcarlamak denilen yedirme işlemi uygulanır. Kıyma kebabı denilen bu kebap türü Anadolu’da yaygın olarak tüketilir.
Adana Kebabı ve Gelişimi
Adana Çukurova bölgesinde yapılan, arkeolojik kazı çalışmalarında bulunan kalıntılar arasında mangal ve mangal yapım malzemelerine rastlanmıştır. Kebap tarihinin 4000 yıllık bir gelişim sürecini kapsadığı düşünülmektedir. Şişe dizilerek et pişirildiği, bulunan malzemelerde görülmektedir. O dönemlerde yapılan kebap çeşitleri hakkında günümüzde detaylı bir bilgi bulunamamıştır. 19. Yüzyılda Adana’da yer alan tarihi Kazan Çarşısı’nda, Adana Kebap yapılmaya başlanmıştır. Adana Kebabı, ilk kez Tarihi Büyük İstanbul Lokantası’nda tüm halkın beğenisine sunularak tanıtılmıştır. Kebabın yeni tarifi beğenilerek yapımı hızla tüm yurtta yaygınlaşmıştır.
Osmanlı’nın son dönemlerinde Fransız işgalcilerinin zırhları silah olarak gördükleri için yasaklaması, kebap yapımını olumsuz olarak etkiledi. Zırh ve şiş bulunan kebapçılar karakollarda işkence ve zulüm gördüler. Cumhuriyet’le aydınlanan ülke, yasaklardan kurtularak normal yaşantısına döndü. Türk sinemasının lokomotifi olan Adana, kültürü ve yemekleri açısından ülke genelinde tanınarak benimsendi. Adana Kebap ülkemizin milli yemekleri arasına girerek tüm lokanta ve restoranlarda yerini almaktadır.
Adana Kebap, Çukurova bölgesinde yetişen erkek kuzu etlerinden yapılır. Dinlendirilmiş yağsız et zırhlarda çekilerek kuyruk yağ ilavesiyle tekrar zırhlanır. Tuz ve biberle yoğrulan et, soğukta dilendirildikten sonra dövme demirden yapılmış yassı şişlere dizilir. Mangal ateşinde pişirilen kebaplar, salata eşliğinde servis edilir.
Urfa Kebabı ve Gelişimi
Urfa ve civar bölgesinde gelişen ve beğenilerek yapılan kebap türüdür. Bölgesel olarak çok eski tarihlere dayanan kebap kültürü burada da yaygındır. Yöresel tarih ve farklılıklar içerse de ana hatlarıyla ve pişirilme şekliyle Adana Kebap’ a benzer özellikler taşır. En önemli farkı acısız, sade ve baharatsız olmasıdır. Urfa’da yetiştirilen ivesi kuzularından elde edilen etten yapılır. Kuzular doğal ortamda mera ve yaylalarda, özel otlar ve taze yemlerle beslenir. Etin lezzetini bölgesel otlar verir.
Kuzu boşluklarından elde edilen et dinlendirilerek işlenir. Yapımı, malzemeleri, sade ve basittir. Ete yalnızca tuz eklenerek zırhlarda çekilir. Urfa Kebabının özelliği içinde acı olmaması ve etinin bölgesel olmasıdır. Acı kebabın yanında ayrı olarak getirilir, isteğe göre kullanılır. Pidesi tırnaklı olarak hazırlanır. Zırhlarda çekilen et soğuk ortamda bekletilir. Şişlere dizilirken ısınmaması gerekir. Urfa Kebabı yuvarlak şişlere dizilerek köz mangal ateşinde, beşer saniyede bir çevrilerek pişirilir. Kurutulmadan pişirilen etin, içinin sulu olmasına özen gösterilir. Salata çeşitleriyle, şalgam veya ayran eşliğinde servis edilir.
İyi Kebap Nasıl Olmalıdır
Kebabın en büyük ve önemli özelliği, yerken ağızda bıraktığı lezzetinin etin doğal aromasıyla hissedilmesidir. Doygunluk verirken mideyi şişirmemesi gerekir. Bu seçilen etin kalitesi ve değeriyle sağlanır. Kullanılan etler, en geç 1,5 yaşını geçmemiş şişek ve toklu cinslerinden yapılır. Seçilen hayvanın kesim dönemlerine dikkat edilerek kullanılırsa lezzeti artar. Beslenme şekilleri, yedikleri taze otlar, etin tadını oluşturur. Küspe ve şekerpancarı yiyen hayvan etlerinin tadı, kebap için uygun bulunmaz. Eti işleyen kasapların, işinin ehli ustalar tarafından yapılması gerekir. Et seçimi kadar işlenme biçimi de pişme sırasında lezzetiyle bütünleşerek pişirilmesini sağlar.
Kasabın ustalığı kesim kadar etin terbiyesinde de önem kazanır. İyi seçilen taze et güzel işlenirse terbiyeye ihtiyaç duyulmadan pişirilir. Zırhlanma işleminde yağın eklenme sırası ve oranı usta maharetiyle şekillenir. Sinirleri iyi ayıklanan etlerin zırhlanma süreleri lezzetini oluşturur. Pişirilmesi ayrı maharet ve ustalık ister. Meşe kömürü kor haline gelmiş mangal üzerinde, ağır ağır çevrilerek pişirilmesi gerekir. Tam kıvamında pişmesi için çevrilme zamanları ustalık işidir. Kurutulmadan etin suyu içinde kalarak dış yüzünün kızarması sağlanır. Günlük olarak hazırlanan kebaplar aynı gün içinde tüketilmelidir. Adana Kebap ve Urfa kebap çeşitleri, kasabı, ocakçısı, pidecisi usta kişiler tarafından hazırlandığında bütünleşerek bir lezzet oluşturur.
Aksaray ilinde enfes yemek kültürü, birbirinden zengin çeşitler ve farklı yöresel yemekler yapılarak yerli ve yabancı tüm turistlere sunulur. Yöre halkı en güzel lezzetlerin bulunduğu restoranları tercih ederler. Aksaray halkı ve gelen tüm turistler lezzet kadar temizlik, hijyen ve ortamın güzelliğine de önem vererek tercihlerini oluşturur. Her türlü kebap çeşitleri, sulu ve ızgara etler, yöresel tatlar, bölgeye has tatlılar, özenle hazırlanarak gelenlere sunulur. Aksaray halkı damak tadına ve lezzete büyük önem verir.
Aksaray ilinde lezzetli Adana kebabı ve urfa Kebabı yemek için usta kasaplarıyla, tecrübeli ocakçısı ve maharetli fırıncılarıyla hizmet veren KMU Kardeşler Mehmet Usta’ya uğramanız gerekir. Gerçek kebap lezzeti, temiz ve geniş mekânda ustalıkla servis edilerek ikram edilir.