Aksaray Etli Ekmek

Aksaray etli ekmek siparişi vermek ve etli ekmek nerede yenir diye araştıranlar için sizlere enfes ve farklı bir lezzete sahip olan etli ekmeği KMU Kardeşler Mehmet Usta‘da yiyebileceğinizi belirtmek isteriz. İster sipariş verin isterseniz restoranımızı ziyaret edin ama bu lezzeti kaçırmayın.

Etli Ekmek Kültürel Tarihi

Aksaray’ın tarihte bilinen ilk isminin Kurşaura olması ve Hitit metinlerinde tabak-tablet diyarı anlamına gelmesi bu bölgede çömlek tabak yapımının milattan önce 1600’lü yıllara dayandığını gösterir.

Çatalhöyük kazılarında ise mutfak araç gereçleri bulunması Konya ve civar iller, Karaman, Aksaray, Niğde, Nevşehir’de 8000 yıllık bulgur mercimek çanak çömlek kalıntılarına rastlanması bu bölgenin mutfak kültürünün ne kadar kadim olduğunu göstermektedir. Ateşin bulunması ile et tüketimi sofrada yerini bulmuştur.

Türklerin, Orta Asya’dan süt, ayran, yoğurt, yufka gibi ürünlerin yapılış bilgisini getirmesiyle yerel olarak Anadolu et tüketim kültürü birleşmiş ve bugünkü etli ekmeğin ilkel temelleri atılmıştır.

13.yüzyıl Konya’da Mevlana dergahının mutfağının aşçıbaşısı Ateş Baz-ı Veli mutfağa belli çalışma kuralları ve ekibin görev dağılımını yapmasıyla tarifler belirginleşmeye başlamıştır. Hz. Mevlana’nın yazdığı eserlerde etli ekmek ismine rastlanır. Mevlana’nın; “Ekmekle et topraktandır, kararında ye ki toprak gibi yeryüzünde kalma” sözü bu yemeğin ne kadar eski olduğunu kanıtlar niteliktedir.

13.yüzyılda İbn-i Batuta’nın yazdığı eserde usta- çırak ilişkisi ile bu yemeklerin kuşaklar arası aktarıldığı yazılıdır. O dönemlerde etli ekmek, evlere ait avluların fırınlarında veya ortaklaşa yaptırılan tüm mahallenin kullanımına açık ekmek fırınlarında pişerdi. Sokaktan gelip geçenlere ve komşulara dağıtılırdı.

Etli Ekmek Hangi İlimizde Meşhurdur?

Etli ekmek, yüzyıllar öncesine dayanan tarifi ile Anadolu’ya özgü bir yemektir. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış ülkemizde gereksinimden doğmuş özel bir tariftir. Hem hamur işi hem etin özdeşleştiği tok tutan proteinli bir yemektir.

Sıkça sorulan sorulardan biri de, Etli ekmek hangi ilimize aittir. Geçtiğimiz yıllarda ülkemizde gastronomi ve mutfak sanatlarının gelişmesiyle etli ekmek Konya şehrinin coğrafi işaretli ürünü seçilmiştir.

Konya, etli ekmek hangi yöreye aittir, sorusunda ilin en meşhur yemeği olarak coğrafi işaret almıştır. En meşhuru ve en lezzetlisinin Konya’da yapıldığı bilinmektedir. Etli ekmek Konya tarifi oluşturulmuştur. Etli ekmek hangi ilin? Konya dışında, Aksaray İli, Kastamonu, Sivas ve pek çok ilde de hakkıyla yapılmaktadır.

Etli Ekmek Konya Dışında Hangi Bölgemizde Yapılır?

Etli ekmek hangi bölgemizde, Konya’nın etli ekmeği coğrafi işaret taşır ve meşhurdur. Bunun dışında pek çok ilde yapılmaktadır. Konya, Aksaray ili, Sivas, İzmir, Bursa, Kastamonu, İstanbul, Nevşehir, Afyon, Karaman illerinde de yapılmaktadır. Etli ekmek hangi ilçede yapılır, Konya’nın tüm ilçelerinde, Aksaray Merkezde, Ereğli ve Akşehir‘de de yapılmaktadır. Etli ekmek kime ait, tarihi kayıtlarda bu işi ticari olarak yapan adı geçen en eski usta 1923 yılında Selanikli Halil Usta’nın. 1930 ve 1940lı yıllarda pek çok usta etli ekmeği ile ünlenmiştir. Ancak günümüzde bu ustaların değeri çok büyük olmakla birlikte, etli ekmek belli bir kişiye ait değil, belli bir bölgeye aittir. Bu da İç Anadolu’nun Konya,  Karaman, Aksaray şehirlerini kapsayan bölgedir.

Etli Ekmek Uzunluğu Nedir?

Etli ekmek uzunluğu, ortalama 70- 80 santim uzunluğunda ve 12- 15 santim genişliğindedir. Ancak günümüzde boyu 100- 150 santime kadar uzatılabilmedir. Eni ise 20-25 santime kadar uzayabilmektedir.

Bir Dilim Etli Ekmek Kaç Gram?

1 dilim etli ekmek kaç gram, 1 porsiyon etli ekmek 180 gram hamurun üzerine en az 100 gram kıymalı iç malzeme kullanılarak yapılmaktadır. Kişinin tercihine göre 100-150 gram arası iç malzeme konulabilir.

Etli Ekmek Hangi Etten Yapılır? Kıyması Nasıl Hazırlanır?

Etli ekmek hangi etten yapılır, koyun, kuzu veya düve (henüz doğurmamış genç inek/ dişi dana)  kaburga, dana döş etinden yapılır. Orta yağlı koyun etleri seçilerek iki bıçak arasında kıyma haline getirilir. Makinede çekilen kıyma makbul sayılmaz. Bu yüzden etli ekmek yapımı ustalık ister. 1 kg kemiksiz etten 10 adet etli ekmek hazırlanır. İsteğe bağlı olarak 1 porsiyon etli ekmeğin için 100 – 150 gram kıyma konur.

Etli Ekmek Hangi Undan Yapılır?

Etli ekmeğin kıymalı iç harcı kadar hamuru da önemlidir. Etli ekmek hangi undan yapılır, hamur yapımında en üst kalitede beyaz un ve esmer un karıştırılarak yapılır. Bu oranlar eşit veya beyaz un ve esmer un kullanımı %60’a %40 olarak değişmektedir. Farklı şehirlerde farklı uygulamalar görülür. %60 beyaz un ve %40 esmer un karışımı olabildiği gibi %20 beyaz un ve %80 esmer un kullanıldığı örnekler de vardır.

1 Adet Etli Ekmek Kaç Kalori?

Standart bir etli ekmek 277 kaloridir. Bir adet etli ekmek kaç kalori, boyutlarına değişmekle birlikte bir porsiyon etli ekmek 250 ve 300 kalori arasındadır. 100 gram etli ekmek içinde 11.59 gr protein bulunur. 23.55 gr karbonhidrat bulunur. 7.25 gr yap bulunur.

Etli Ekmek Nasıl Yapılır?

Etli ekmek fırınında meşe odunu kullanılıyor. Etli ekmek nasıl yapılır, Ateş sağ tarafta, malzeme ateşin soluna yerleştirilir. Fırına girdikten 4-5 dakika sonra geri çekilir. İlk pişimden sonra içinin çekmesi sağlanır. Etli ekmek sunumu ise tahta üzerine konulur. Yanına köz biber, maydanoz ve limon ile servis edilir.

Etli Ekmek Yanına Ne Gider?

Etli ekmek yanına gider; Etli ekmeğin yanına, yüzyıllar önce süzme yoğurttan yapılan ayran veya kızılcık şerbeti ikram edilirdi. Günümüzde de etli ekmek yanına ayran içmek çok uyumludur. Köz biber, limon ve maydanoz ile servis edilir.

Etli Ekmek İçine Ne Konur?

Etli ekmek neden yapılıyor, sorusu çok merak ediliyor. Eti mutlaka koyun, dana döş, düve kaburga, kuzu olarak seçilir. Etli ekmeğin lezzeti için orta yağlı etten yapılmış kıyma konur. Soğan, biber, domates, tuz harmanlanarak iç harcın kıyma dışındaki malzemesi hazırlanır. Başka baharat koymak makbul değildir, çünkü baharat etin lezzetini baskılar. İç harcı bu şekildedir. Bir de ekmeğin hamuru hazırlanır.

Etli Ekmek Ustaları Hangi İsimle Anılır? Görevleri Nelerdir?

Etli ekmek yapımı ustalık işidir. Etli ekmek fırında çalışan ustaların farklı isimleri ve farklı görevleri vardır. Bunlar Tırnakçı, Kürekçi, Hamurkar ve Kesicidir.

  1. Tırnakçı

Tırnakçı etli ekmeğin hamurunu şekillendiren, eti karıştırıp harcı hamurun üzerine koyan ustaya denir.

  1. Kürekçi

Hazırlanmış etli ekmekleri fırına atıp pişiren ustaya Kürekçi denir.

  1. Hamurkar

Hamurkar, etli ekmek hamurunu yoğuran kesen ve hazırlayan ustaya denir.

  1. Kesici

Fırından çıkan pişmiş etli ekmekleri istenilen boyutlarda keserek dilimleyen tabaklayan sunumu hazır hale getiren ustaya kesici denir.

Etli Ekmeğin Coğrafi İşaret Yolculuğu

Nasıl ki bir işletme kendi telif haklarını korumak için Marka Patent başvurusunda bulunup markasını tescil ettiriyorsa aynı şekilde yiyecek ve mutfak kültürü ürünleri de tescil edilmektedir. Yiyecek tescilin ismi coğrafi işarettir ve marka patent kurumu tarafından yapılmaktadır. Etli ekmek ise Konya’nın coğrafi işaretli ürünü olarak onaylatılarak tarifi yapılış şekli yapılış malzemeleri gibi unsurların patenti alınmıştır.

Bir ürünün coğrafi olarak işaretlenmesinde en az 30 yıldır aynı isimle servis ediliyor ve tanınıyor olması; geleneksel yöntemle üretim veya modern üretim fakat geleneksel bir sunumla servis ediliyor olması; geleneksel ham madde malzeme kullanılarak üretiliyor olması gerekmektedir. Etli ekmek tüm bu kriterlere uyduğundan dolayı ülkemizi temsilen coğrafi işaretli ürün olarak belirlenmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir